VEGHEL – Annette Claassen en Inge Ophelders van New Mourning uit Veghel begeleiden bedrijven en werknemers die te maken krijgen met een groot verlies. Want, zo stellen de twee, het gaat maar al te vaak mis.

Hoe ga je om met een collega die rouwt om zijn overleden dochtertje? Wat doet het met een team als een collega overlijdt? En hoe reageer je als een medewerker ernstig ziek is of in een scheiding ligt? Maar niet te veel over praten? Alle ruimte geven en zeggen: ‘Meld je maar weer als je weer kunt werken’?

Annette Claassen en Inge Ophelders van New Mourning uit Veghel begeleiden bedrijven en werknemers die te maken krijgen met een groot verlies. Claassen: ,,We helpen bedrijven in het omgaan met medewerkers die rouwen. Er bestaat geen blauwdruk voor rouw, er bestaat geen afvinklijstje ‘hoe om te gaan met rouwenden’. Maar we kunnen wel handvatten geven, en teams begeleiden. En we geven workshops, zodat bedrijven beter voorbereid zijn als medewerkers met verlies te maken krijgen. Daarmee kan je voorkomen dat die mensen zich heel eenzaam voelen in hun verdriet of bijvoorbeeld voor langere tijd uitvallen.”

Beiden kregen ze in hun leven ook te maken met een groot verlies.  Annette verloor twaalf jaar geleden haar man Paul toen hij veertig was, ze bleef achter met twee kleine kindjes van twee en vier. Inge verloor zeventien jaar geleden haar drie maanden oude zoontje Berend. Dat mensen totaal anders op een verlies kunnen reageren en dat collega’s maar al te vaak niet goed weten hoe te regeren, weten de twee als geen ander. Annette: ,,Iemand die rouwt is heel kwetsbaar. Wat ik bij bedrijven altijd zeg, is: maak contact, práát erover.  Vraag heel specifiek: ‘hoe gaat het vandaag met je?’ En vraag dat alleen als je op dat moment tijd en aandacht hebt om echt naar dat antwoord te luisteren, er voor je collega te zijn. En als iemand er niet over wil praten, dan wil dat niet zeggen dat hij er volgende week ook niet over wil praten. Ga er ook niet automatisch van uit dat iemand rust nodig heeft, thuis wil zijn.  Werk  biedt structuur en houvast. Als werkgever kun je tegen een rouwende medewerker zeggen: ik vind het fijn als je komt, maar geef zelf aan wat je aankunt. Het is heel belangrijk dat een werknemer voelt dat hij mag rouwen.”

Bron: Brabants Dagblad – Lieke Mulder

 

Pin It on Pinterest

Share This